Stoková síť hlavního města je rozsáhlým projektem a málokdo si uvědomuje, že život města je na bezchybném fungování kanalizace zcela závislý. Mezi největší nepřátele kanalizace patří supermarkety i některé restaurace či neukáznění občané. Zbytky dostávající se do kanalizace zde způsobují problémy, jako je ucpávání stok a rychlé množení krys a potkanů. Vše se snaží eliminovat pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací (PVK).
Deratizace v metropoli
Začátkem dubna odstartovala v hlavním městě plošná deratizace stokové sítě, při které by měli pracovníci PVK až do konce října ošetřit nejrizikovější lokality. „V první dubnové dekádě se zaměříme například na Čelakovského sady, okolí Karlova náměstí či na sídliště Chmelnice,“ sdělil mluvčí PVK Tomáš Mrázek s tím, že do podzemí zamíří několik tisíc kilogramů nástrah.
Pražská kanalizační síť je domovem několika miliónů potkanů. Pravidelnou deratizací kanalizace se daří udržovat počet potkanů na přiměřené úrovni. Bohužel mnoho potkanů je také na povrchu okolo popelnic a v neošetřované zeleni, kam obyvatelé vyhazují odpadky. Rovněž zvýšený stavební ruch vyhání potkany z kanalizace na povrch. „Dalšími problémovými místy jsou lokality obývané bezdomovci, kteří na pořádek příliš nehledí,“ uvedl Mrázek.
K hubení potkanů PVK používají přípravek Hubex – požerové nástrahy vhodné do vlhkého prostředí. Ty obsahují například pekařské drobky, šrot, kukuřici, čokoládu, tuk a účinnou látku antikoagulant.
Zanášení stokové sítě
Několikrát ročně musejí také pracovníci PVK čistit kritická místa na stokové síti, která jsou zanášena tuky. Jednou z takových lokalit je Čertovka. „Je zde mnoho restaurací a ne všechny respektují předepsaná pravidla. Stoku vedoucí pod Karlovým mostem musíme od nánosů tuků čistit až pětkrát za rok,“ informoval Tomáš Mrázek.
Největší problémy způsobují právě restaurační provozy, které vylévají tuky přímo do odpadu. Pokud se tuky dostávají do kanalizace, je totiž velmi pravděpodobné, že dojde ke snížení průtočnosti kanalizačních přípojek až o jejich úplné ucpání. Všechny restaurace, školy, jídelny, menzy či vývařovny by proto měly být osazeny tukovými lapoly.
Foto: pixabay.com
Zdroj: PVK
(ewe)
|